На 92-годишна възраст почина българският писател академик Антон Дончев, съобщи бТВ.

...
На 92-годишна възраст почина българският писател академик Антон Дончев, съобщи бТВ.
Коментари Харесай

Почина Антон Дончев

На 92-годишна възраст умря българският писател академик Антон Дончев, заяви бТВ. Прекарал е последните си дни в реанимацията на ВМА. От лечебното заведение обявиха пред малкия екран, че си е отишъл след сърдечно боледуване.

Името на Дончев се свързва най-много с романа " Време разделно ", който печели голяма популярност, по него е изработен и филм в две елементи през 1987 година Същевременно творбата, което излиза в разгара на насилствена смяна на имената на българските турци и помаци през 60-те, постоянно е атакувано като поръчкова работа на създателя си, в която се внушават избрани комфортни на режима по това време тези.

Роден е на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва гимназия в Търново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г.

Първият му независим разказ „ Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за доста други хора, живели преди нас “, е оповестен през 1961 г. Неговата втора книга „ Време разделно “, разглеждаща насилствената ислямизация и турцизация, е написана през 1964 година единствено за 41 дни (по свидетелства на самия автор), с този разказ писателят става прочут. Романът е превеждан и издаван в чужбина.

В листата на творбите му са:

„ Пробуждане “ (1956)

„ Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за доста други хора, живели преди нас “ (1961)

„ Време разделно “ (1964), 22 издания, 33 задгранични издания (Великобритания, Съединени американски щати, Италия, Германия, Швеция, Съюз на съветските социалистически републики и др.)

„ Девет лица на индивида “ (1980)

„ Николай Рьорих “ (1981)

„ Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес “ (1981–1984), в 4 тома „ Странният рицар на свещената книга “ (1998)

„ Легенди за двете съкровища “ (1998)

„ Трите живота на Кракра “ (2007)

къси разкази; статии; кино сюжети

Антон Дончев е и деен държавник като през последните години името му постоянно участва в разнообразни подписки.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР